slikovnice · slikovnice s preporukom

Mišini novi prijatelji

Autor teksta i ilustracija: Tom Percival

S engleskog preveo: Ozren Doležal

Tvrdi uvez, stranica 32

Nakladnik: Profil knjiga, 2021.

Cijena: 69.00 kn

Ovo je topla i lijepa priča o djevojčici Miši, koja teško stvara prijateljstva.

Nakon slikovnica Gitina briga i Posve Norman, Tom Percival nudi još jednu izvrsno ilustriranu priču iz serije o velikim i važnim osjećajima. Ove slikovnice progovaraju o mentalnom i emocionalnom zdravlju, pozitivnoj predodžbi o sebi, izgradnji samopouzdanja i ovladavanju osjećajima. Djeci je izrazito teško verbalizirati ove osjećaje pa su priče ovakve tematike izuzetno važne.

Miša je predivna, tamnokosa, nježna djevojčica koja je talentirana za izradu mnogih stvari i koja vrlo vješto svoje ideje može provesti u djelo, ali, postoji nešto što Miša nikako ne može ostvariti. Ne može stvoriti prijateljstvo s djecom i nikako ne zna što treba učiniti, što i kada treba reći kako bi postala dio nekog društva i imala prijatelje. Uz to često ima poteškoća prepoznati i odgovoriti na reakcije druge djece u igri. Zbog svega toga sve je povučenija i osjeća se usamljeno. Boje njenog svijeta su skromne. Druga djeca rijetko dodaju boje njenim danima.

Jednog dana odlučila je sama sebi napraviti društvo. Od različitih materijala, stvorila je svoje prijatelje i svuda ih je mogla sa sobom nositi i s njima se igrati.

Jednog dana, dok se usamljena skrivala i izrađivala svoje društvo, pridružio joj se dječak Josip. Uskoro je otkrila da su upravo njen talent, kreativnost i vještine koje ima u izrađivanju mnogih stvari njena prilika za upoznavanje nove djece i stvaranje prijateljstava. Pomalo je iščeznuo i strah da će izreći nešto pogrešno i sve upropastiti. Sada je točno znala što treba činiti.

Njen svijet dobio je boje.

Ova jednostavna i topla priča o radostima ali i o mukama stvaranja i održavanja novih prijateljstva otvara cijelo jedno prostrano područje o socijalnim kompetencijama djece, socijalnim vještinama i razvoju socijalne inteligencije. Nije nimalo lako koračati gustim mogućnostima i obrascima djelovanja i u različitim socijalnim interakcijama s različitom djecom znati odabrati baš najbolji i najefikasniji put. To se može vježbati i naučiti i u tome je sreća.

Ponekad je potrebna samo mala podrška, pomoć i ohrabrenje djetetu da ostvari toliko važna i dragocjena prijateljstva. Na nama je da prepoznamo nesigurnosti i usamljenosti i pružimo učinkovitu i kvalitetnu, dobro odmjerenu podršku. I ova priča može pomoći djeci pri snalaženju u društvenim situacijama i razumijevanju koliko je važno prihvaćanje i uključivanje drugih.

Roditelju je često vrlo teško dati pravodobnu i adekvatnu podršku, naročito ako je njegovo dijete ono koje je povučeno i neprihvaćeno od strane vršnjaka. Pritisak, inzistiranje, kritiziranje i požurivanje nije način koji će pomoći djetetu. Potrebno je dobro procijeniti i naći onaj u kojem će se dijete osjećati dobro i koje će zadovoljiti djetetove potrebe, a ne potrebe njegovih roditelja.

Socijalni odnosi su vrlo složeni. Znate i sami kako je ponekad i odraslima teško proći kroz razne labirinte različitih socijalnih interakcija. Ono što sigurno možemo je biti dobar primjer djeci. Pokazati im kako biti sretan uz druge i s drugima, kako ostvariti sebe i pomoći drugima da se ostvare. To je najbolji put za sretno zajedništvo i dugotrajno prijateljstvo.

O slikovnicama iz serije pročitajte na linku: https://httpcitajmo.wordpress.com/2020/07/19/gitina-briga/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s